Architecture

Eco-friendly Architectural Design Idea: Solarcity Kindergartens by x architecting, Austria

kiga_sc_aussen_01_elisabeth_grebe

Solarcity Kindergarden by x architekten, in Austria is an energy efficient kindergarten, featuring flexible interior functionalities, arranged in several distinctive ways.

Solarcity Kindergarden, designed by x architekten is located in Linz, Austria and aims to provide optimum space for children, by creating exciting situations, which stand facilitated through a vividly structured design and by the roof’s landscape topography. In addition, minimum energy usage stands achieved at this kindergarten, thus acting as a passive house with reduced internal heating and cooling systems.

kiga_sc_aussen_07_elisabeth_grebe

Respectively, a simple urban point of view defines this one storey site as a transitional locale, which lies between manmade landscapes, surrounding Lake Weikerl and the vivid geometrical structures of Solar City. Subsequently, certain raised parts within the premises form soaring roofs, which act as perfect artificial landscapes. After the inclusion of functionalities, these landscapes stand formed impeccably, according to the design demands of each individual room.

kiga_sc_innen_11_elisabeth_grebe

In order to promote the entry of natural light while receiving optimum solar energy, all classrooms face the southeast or southwest. Likewise, to complement the energy efficient concept, controlled ventilation stands incorporated into all living spaces.

kiga_sc_innen_07_max_nirnberger

Moreover, a large and lush outdoor space ensues from this section, which stands divided into various topical quarters. Subsequently, this division renders a connection between the outdoor space and the classrooms, which remain directly connected to the outdoor space.

kiga_sc_aussen_03_elisabeth_grebe

Versatility stands incorporated, into the design in the form of the stupendous multifunctional market square, which serves as an internal link, a site for small and large encounters, an extension dedicated to toddler groups and as a detachable dining area.

kiga_sc_aussen_05_elisabeth_grebe

Amazingly enough, each pair of classrooms forms a single connected unit, which also provides room for rest and movement. In addition, each classroom boasts of an anteroom, cuddling corner, toilets, a gallery, and a storeroom. Largely, the interior design focuses on communication and experience, realised through the generously spaced and brilliantly designed interiors.

Photos By : Elisabeth Grebe, Max Nirnberger

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top