Architecture

An Old Breton Barn Converted into an Artist Studio by Modal Architecture, France

2013_mur_percement_606_(12)env

An old Breton barn, inspired by vernacular architecture, transforms into an artist-working studio, in France by Modal Architecture.

An old Breton barn, converted into an artist studio, is the project accomplished by Modal Architecture in Sizun, France. To meet an artist’s needs, the architects designed a studio, which is cosy, luminous, and connected to the surrounding natural landscape. Essentially, the studio stands specifically designed to represent the artist’s passion of drawing, art and engraving.

ADSCF3487

On a close note, the barn dates back to the 17th century and form a perfect site to employ an ingenious architectural approach for the artist’s studio. Here, the interior designs resemble a traditional home, which stupendously defines the artist and his passions. Local architectural identity stands preserved on the exteriors in the form of schist stone façade walls, which stands retained by the architect.

ADSCF3548

Consequently, to transform the barn into a studio, all of the barn’s existing spatial layout, stands altered while a concrete floor stands laid out for the new studio. Besides them, warm and light hues of Birch plywood feature in several pieces of furniture, including work boards, bookshelves, and storage spaces.

DSCF3469

Similarly, on the interior, the installation of a large dazzling glass window illuminates and opens up the room to the exteriors. Additionally, the window frames and doors blend with the exterior stone façade, thus rendering a picturesque view to the elevation.

DSCF3596

Likewise, on the interior front, the walls remain painted entirely in white to promote radiance and spaciousness. Moreover, the entry of day light and the vibrancy of a lush garden stand facilitated by the west-facing window, which subtly illuminates the interiors with natural sources of light.

EDSCF3431

Overall, the design concept and architecture of this studio revolve around the artist, his passions, and his needs. The inclusion of bright and spacious interiors facilitates room for expression and inspiration while preserving the original stone façade and traditional architectural style through their design concept.

Photos By : Monique Bastos & Gwendal Hervé

To Top